Старбакс ги запира пластичните сламки


Компанијата “Старбакс”, која поседува мрежа од околу 28 000 кафулиња во САД и Канада, се откажува од користењето на пластични цевчиња при продажба на ладни пијалоци и наместо нив ќе користи специјално направени капачиња. Исклучок ќе се направи само за кафето со фрапучино – мраз и кршен крем, кој ќе се продава со сламка направена од хартија или сличен материјал.

Први, посетителите на кафулињата во Сиетл и Ванкувер ќе ја имаат честа и во 2020 година ќе се воведат новите правила насекаде. “Одлуката на Старбакс за напуштање на сламките за еднократна употреба е моќен пример за тоа каква улога можат да играат компаниите во намалувањето на глобалното загадување на океанот со пластичен отпад.

Во услови кога 8 милиони тони пластично ѓубре паѓа годишно во океанот, ние не можеме да дозволиме приватните компании да останат настрана од решението на овој проблем “, изјави директорот на невладината организација” Море слободно од загадување “Николас Мелос. Капачињата кои ќе ги променат сламките се направени од полипропилен, но тие можат да бидат обработени. “Пластичните сламки не можат да бидат преработени, додека капачињата можат”, изјави директорот на одделот за пакување на компанијата “Старбакс” Крис Милн, нагласувајќи дека така се создава образец за подражавање и за другите компании, информира ТАСС.


Видете следно

Opel се фокусира на рели со ADAM и следната Corsa

Opel останува лојален на својата долга и успешна историја во мотоспорт. Германската марка повторно ќе …