100 нај-конкурентни компании од земјите во развој


Брзината со која растат компаниите во развиените економии, е потценета. Тоа го покажува новиот извештај на Boston Consulting Group, цитиран од ББС. Тие одредиле топ 100 на фирмите кои не се наоѓаат во Европа и САД, кои ќе ги променат глобалните индустрии.

Заедно, овие компании имаат подобар раст на работната сила и поголем финансиски успех од повеќето нивни конкуренти во њујоршкиот индекс на Standard & Poor’s (S & P). Истовремено многу од нив остануваат непознати за Западот.

Според Дејвид Мајкл, коавтор на извештајот авторскиот тим го набљудува подемот на глобалните компании една деценија пред да состави листа. Во извештајот за првпат се вклучени компании од Колумбија и Катар. Новите сектори опфаќаат финансиски услуги, здравство и електроника.

30 од компаниите се од Кина, 20 – од Индија. Две се од Индонезија (Golden Agri-Resources и Indofood) и две од Чиле (Falabella и Latam Airlines Group). Има и по една од Египет и од Аргентина (односно El Sewedy Industries и Tenaris).

Во последните 5 години наведените компании придонеле за 1,4 милиони нови работни места.

Седум од фирмите се поставени како основни глобални лидери во индустријата си. Тие се:

• Vale (Бразил)

• Wilmar (Индонезија)

• Cemex (Мексико)

• Anglo American (Јужна Африка)

• SAB Miller (Јужна Африка)

• Saudi Aramco (Саудиска Арабија)

• Emirates Group (ОАЕ)

Просечните приходи на секоја од овие 100 компании во 2011 година беа 26,5 милијарди долари. За споредба, овој показател за компаниите од топ 500 на S & P бил 21 милијарди. Авторите на студијата препорачува на западните компании наместо да се борат со сеизмички бранови на глобалната економија, создадени од овие компании да ги прифатат и да склучуваат партнерства со нив.

Од 100-те компании во листата 26 се нови засилувања. Многу имиња доаѓаат од Бразил, Индија, Русија и Кина. Нивни се 69 од вкупно 100 наведени фирми. Бројот е значаен, но сепак е помал од тој во претходната студија во темата, кога биле 84 на број.


Видете следно

Хорор за време на летот Келн – Скопје: Погледнете што се случувало во авионот

На вчерашниот лет од Келн кон Скопје се случија големи турбуленции. Како што дознава порталот …