Свечено се пушти во употреба концептот One-stop-shop


Во Владата на Република Северна Македонија вчера се реализираше агендата на официјалната посета на делегацијата на Владата на Република Србија предводена од премиерката Ана Брнабиќ, која започна со заеднички организираниот настан за свечено пуштање во употреба на концептот One-stop-shop, заедничко управување на граничните и царински контроли со едно застанување на граничниот премин Табановце/Прешево, вчера.

По настанот на граничниот премин, официјалната церемонија со највисоки државни почести се одржа на платото пред Владата на Република Северна Македонија, каде што премиерот Зоран Заев и членови на македонската владина делегација, ја пречека неговата колешка од Србија, во придружба на други министри во Владата на Република Србија.

Претседателите на Владите на Северна Македонија и на Србија Заев и Брнабиќ потоа се повлекоа на тет-а-тет средба, а членовите на владините делегации одржаа билатерална средба на која присуствуваа Кочо Анѓушев, заменик претседател во Владата на РСМ задолжен за економски прашања и координација со економските ресори, Оливер Спасовски, заменик претседател во Владата на РСМ и министер за внатрешни работи на РСМ, Дамјан Манчевски, министер за информатичко општество и администрација, Трајан Димковски, министер за земјоделство, шумарство и водостопанство и Андреј Жерновски, заменик министер за надворешни работи на РСМ.

Владината делегација на Република Србија на билатералната средба ја претставуваа Расим Љајиќ, заменик претседател на Влада и министер за трговија, туризам и телекомуникации, Бранислав Недимовиќ, министер за земјоделие и заштита на животна средина на Р. Србија и Душанка Дивјак Томиќ, амбасадорка на Република Србија во Република Северна Македонија.

Веднаш по премиерската тет-а-тет средба и билатералната средба на двете владини делегации, се одржа и свечена церемонија на потпишување на Спогодбата за заедничко признавање на доверливи услуги кои се користат во земјите, што ја потпишаа министерот за информатичко општество и администрација Дамјан Манчевски и Расим Љајиќ, заменик претседател на Влада на Србија и министер за трговија, туризам и телекомуникации, потоа Спогодбата меѓу министерствата за финансии и царинските управи на Северна Македонија и Србија за заемно признавање на издадените одобрувања за овластен економски оператор, што ја потпишаа директорот на Царинската Управа на Северна Македонија Ѓоко Танасовски и помошник директорот на Царинска Управа на Србија Веселин Милошевиќ, како и Спогодбата за соработка во фитосанитарната област и областа на безбедноста на храната и ветеринарство, потпишана од Трајан Димковски, министер за земјоделство, шумарство и водостопанство во Владата на РСМ и Бранислав Недимовиќ, министер за земјоделие и заштита на животна средина на Р. Србија.

Официјалната посета на делегацијата на Владата на Република Србија на нашата земја заврши со заедничката прес-конференција на премиерите Заев и Брнабиќ.


Видете следно

Дали угостителите ќе бидат ослободени од обврската да ги легитимираат гостите

Право да легитимира има само полицијата, поради што во четвртокот е испратено писмо до Комисијата …