Светска банка: идат катаклизми


Претседателот на Светската банка (СБ) Џим Јонг Ким предупредува за претстојноте глобалното затоплување од 4 степени во 2060 година и катаклизмите, кои ќе ги удрат во посиромашните земји.

Во воведот на извештајот на Светската банка Џим Јонг Ким предупредува:


“Овој свет ќе биде толку различен од денешниот во кој живееме, и тешко е да се опише”. Во документот, објавен во Financial Times, Ким додава дека “Децении развој може да се сведат на нула”.

Во Источна Африка, Блискиот Исток и Јужна Азија се очекуваат бројни природни катастрофи, прехранбени кризи, недостаток на вода, придружено со големо зголемување на смртноста кај децата и нов врв во ширењето на некои заразни болести.

“Никогаш нема да ставиме крај на сиромаштијата, доколку не се продолжи со климатските промени.

Климатските промени може да се претворат во “најголемата закана за биодиверзитетот”, предупредува меѓународната финансиска институција и ќе бидат потребни цели 1 трилион долари, да се вложат кон “зелената” инфраструктура заради намалување на емисиите на стакленички гасови.


Видете следно

Во пресрет на сезоната на можни пожари на отворен простор во државата – координативен состанок за превенција

Во пресрет на сезоната на можни пожари на отворен простор во државата, денеска, (11.05.2021), под …