Светската економија губи 30 трилиони долари за необразованите жени


Според податоците на Светската банка за 2016 година, околу 132 милиони девојчиња на возраст од 6 до 17 години ширум светот не одат на училиште. Девет од десет девојки добиваат основно образование, но само три од четвори завршуваат средно училиште.

Над 130 милиони девојки ширум светот не одат на училиште, а како резултат на тоа, глобалната економија губи 30 трилиони долари секоја година. Ова се вели во извештајот на Светска банка.

Ако секоја девојка во светот добие целосно 12-годишно образование, нивниот придонес кон светската економија може да изнесува помеѓу 15 трилиони и 30 трилиони долари годишно, според економистите.

Според податоците на Светската банка за 2016 година, околу 132 милиони девојчиња на возраст од 6 до 17 години ширум светот не одат на училиште. Во земјите со ниски примања, помалку од 65% го завршуваат основното образование и само една третина – просекот.

Жените со основно образование заработуваат 14-19% повеќе од оние без образование. Во исто време, девојчињата кои имаат завршено средно образование можат да добијат двојно плата, а со високо образование – три пати повеќе од необразованите.


Видете следно

Заев и Ангеловска за Извештајот на ММФ: Коментарите не се негативни, напротив позитивно ја охрабруваат Владата да продолжи со реформите

Државата има максимална флексибилност, секогаш можеме да направиме ребаланс, да интервенираме со средства, ликвидноста на …