Светските цени на храната


Светските цени на храната останале стабилни во февруари, задржувајќи го нивото од јануари, според месечниот индекс на Организацијата на ОН за храна и земјоделство (ФАО).

Индексот на ФАО, кој го мери месечното движење на цената на кошницата составена од житни и маслодајни култури, млечни производи, месо и шеќер, во просек бил 210 поени во февруари.

Оваа стагнација на индексот од почетокот на годинава се совпаѓа со изгледите за повеќе од очекуваното подобрување на производството во 2013 година.

Од ноември индексот се зголемил во границите помеѓу 210 и 212 поени, па порастот на цените на млечните производи и на маслото е неутрализиран со падот на цените на житото и шеќерот.

Првата прогноза за екстракција на пченица оваа година сведочи за раст од 4,3 проценти во однос на 2012 година, наведува ФАО. Зголемувањето е до 690 милиони тони – тоа е втората по големина вредност на показатели во историјата, се наведува во објавениот квартален извештај на организацијата “Предвидувања за жетвата и продоволствената ситуација”.

Растот на производството се очекува главно во Европа, што е условено од зголемување на населените површини како одговор на високите цени и поврат на земјоделското производство во некои земји, особено во Русија.

 


Видете следно

Одржана работна средба помеѓу министрите за внатрешни работи на Република Северна Македонија и на Република Финска

Денеска во Министерството за внатрешни работи се одржа работна средба помеѓу министрите за внатрешни работи …