Светско а наше: Скопје конечно го добива најубавиот кровен парк (Фото)


Зелениот кров на ГТЦ официјално ќе биде отворен денес, пишува gradina.mk

Во услови на два обида за демолирање на кровот на ГТЦ, Градот не се откажа од активностите, и конечно денес зелениот кров ќе биде отворен.

Според плановите денес ќе бидат прикажани зазеленети 1.800 квадратни метри односно просторот што гледа кон Плоштадот Македонија. Според проектот засадени се 29 висококвалитетни дрвја и повеќе од 30 други видови садници. На овој простор има поставени неколку водени зони во форма на фонтани и базени, монтажна бина, партерно шаховско поле, кафуле, како и модерна урбана опрема од клупи, корпи за отпадоци и паркинзи за велосипеди.

Тука ќе бидат поставени и првите вистински зелени ѕидови на јавна површина составени од живи растенија со автоматско наводнување. Нема дехидриран мов или вештачки растенија.

За да изгледа светски за овој кровен парк се погрижија нашите Хорти Експерт МК.

 


Видете следно

Е-дискусија „Како пандемијата ќе влијае врз студирањето и пазарот на трудот?”

УКЛО, Факултетот за безбедност-Скопје и Американскиот центар за образование денеска од 12.30 часот во рамки …