Тие добија милијарди евра помош, а сега не знаат што да прават со парите


Шпанија беше силно погодена од пандемија. Повеќе од 640 000 луѓе се разболеле од ковид 19, претежно меѓу земјите од Западна Европа, а повеќе од 30 000 луѓе починале. Економијата падна за 18,5 проценти во вториот квартал.

За да се опорави, на Шпанија и беа дадени околу 140 милијарди евра од пакетот за обновување на коронавирусите на Европската унија, вреден вкупно 750 милијарди евра. Тоа вклучува 43 милијарди евра грантови само во следните две години – околу осум проценти од годишното трошење.

Европската комисија препорача европските влади да трошат пари од пакетот за наплата на зелена енергија, транспорт и инвестиции во дигитализација.

Шпанскиот премиер Педро Санчез, кој се бореше за одобрување на фондот за обновување на самитите на ЕУ во јули, го стави својот кабинет во позиција да го надгледува спроведувањето на планот за закрепнување при што треба да се формира советодавно тело кое се состои од директори на компании.

„Тековниот предизвик е како парите што пристигнуваат ќе бидат целосно искористени. Ќе мора да има проекти со голема апсорпција на инвестиции”, изјави директорот на консултантската компанија “Red 2 red”, Хозе Моис Мартин.


Видете следно

Ирска е првата земја во Европската унија што се враќа во полн карантин

Ирска ќе воведе ограничувања на коронавирусот на ниво 5 низ целата земја за период од …