Топлотниот бран ризик и за земјоделството, агрометеоролозите препорачуваат наводнување


Високите температури кои деновиве надминуваат 40 степени, предизвикаа поизразено губење на почвената влага. Агрометеоролозите препорачуваат наводнување, особено на пролетните окопни и индустриски култури.

Поради активираното портокалово ниво на опасност, пак, апелираат да се почитуваат препораките за работа на отворено и сите активности кои се итни да се извршуваат рано наутро или приквечер.


-Високите температури во текот на изминатите денови придонесоа да имаме поизразено губење на почвената влага, која се движи 6 до 7 милиметри на ден. Иако имаше појава на локални врнежи на одредени места, тоа не ги задоволи во доволен обем потребите на земјоделските култури. Топлото време кое неделава ќе надмине 40 степени, негативно ќе влијае и на повеќегодишните растенија кај кои резервите на вода и во подлабоките слоеви постојано се намалуваат. Затоа, се препорачува наводнување на културите, особено на пролетните окопни и индустриски култури, велат од УХМР. мч/са/

Скопје, 3 август 2021 (МИА)


Видете следно

Бајрами: Сопствениците на крупен добиток незадоволни од износот на субвенциите

Сточари од кичевско кои одгледуваат крупен добиток, крави и телиња, се незадоволни од висината на …