Три милиони туристи ја посетија Грција до април


Во првите четири месеци од годината, Грција забележа пораст од 11,5% во туристичкиот сообраќај, достигнувајќи 2 903 милиони туристи.

Според Централната банка на Грција, приходите од туристички услуги се зголемиле за 7,4% во споредба со истиот период минатата година, достигнувајќи 1,05 милијарди евра.

Сепак, вишокот оваа година се намали на 276 милиони евра, во споредба со 354 милиони евра минатата година. Ова се должи на намалените патни трошоци за туристите (73 милиони евра или 7,4%) во зголемувањето на патните трошоци (150 милиони евра или 24,2%).

Особено, приходот на домаќинствата од земјите во еврозоната се зголемил за 3,1% на 403 милиони евра, додека на-еврозоната се зголеми за 22,8% на 207 милиони евра.

Приходите од Франција се намалија за 17,5% на 58 милиони евра, а приходите од Германија се зголемија за 20,4% на 148 милиони евра. Приходите од Обединетото Кралство исто така се зголемија за 6,7% на 88 милиони евра.

Од не-ЕУ-28, приходите се намалија за 23,5%.

Видете следно

РСБСП со апел: Биди одговорен учесник во сообраќајот! Биди дел од акцијата „Европски ден без жртви во сообраќајот“

Безбедноста во сообраќајот на патиштата претставува сериозен предизвик, односно сериозен проблем во сите современи општества. …