Црна Гора подготвува нова туристичка дестинација: 11 милиони евра инвестиции во островот Ластавица


Планираната инвестиција на островот Ластавица, со тврдината Мамула во Херцег Нови, изнесува 5,1 милиони евра оваа година.

Ова се наведува во извештајот за реализирана инвестиција и други активности врз основа на договорот за закуп на локалитетот на тој остров за минатата година.

Владиниот документ, кој вчера влезе во собраниска процедура, исто така посочува дека следната година ќе бидат издвоени 6,45 милиони евра за реализација на проектот, известува Инвеститорот.

„Заклучно со 31 декември минатата година, потрошени се вкупно 6,2 милиони евра за овој проект. Средствата потрошени досега вклучуваат трошоци реализирани за подготовка на проектна документација, набавка на опрема, подготвителна работа и плати за вработените, ангажирање домашни и странски консултанти, како и првите фази на градежни и конзерваторски работи “, се вели во извештајот.

Државата ги дала под закуп Ластавица и Мамул на 49 години. Долготрајниот договор за закуп е склучен пред пет години со швајцарската компанија Orascom Development Holding.

Покрај островот со тврдината, закупецот има право да го користи и морскиот имот. Според извештајот, лани се исплатени 47.772 евра закупнина за скоро 32.000 квадратни метри.

Кога станува збор за работите, завршувањето на работите за зајакнување на бетонот е планирано до крајот на јуни. Во извештајот се наведува дека во текот на првиот квартал од оваа година, ќе се изберат подизведувачите и добавувачите за комплетна хотелска опрема, осветлување, базени.

„Во вториот квартал ќе започнат активности за подготовка на меморијалната сала во соработка со релевантни институции во вредност околу 0,5 милиони евра “, се вели во извештајот.

Ораском е должен да инвестира 15 милиони евра на островот Херцег Нови.

Инвестициската програма, како што е наведено во Извештајот, предвидува реконструкција на тврдината Мамула во музејски хотел со 23 хотелски соби, четири угостителски објекти, меморијална просторија за посетители, прием, бања, пристаниште, каскади со рециклирана вода, воден спортски клуб, кујна, како и со резервоар за пиење и отпадна вода и трафостаница со генератор.

„Програмата предвидува дека ќе се создадат најмногу 200 работни места директно и индиректно за време на работењето на хотелот, а се проценува дека ќе се создадат ист број работни места за време на изградбата на одморалиштето и дека хотелот ќе донесе 7,5 милиони евра приход во првите десет години, не сметајќи ја киријата “, се наведува во документот.


Видете следно

Бразил издвојува 356 милиони долари за вакцина против коронавирусот

Бразилија, 7 август 2020 (МИА) – Бразилскиот претседател Жаир Болсонаро издаде декрет кој предвидува да се издвојат …