Црна Гора позајми нови 750 милиони евра за да го надополни недостигот во државната каса


Црна Гора позајми нови 750 милиони евра за да го надополни недостигот во државната каса за следната година, објавија медиумите во Подгорица, додека новиот министер за финансии Милојко Шпаиќ само на Твитер објави дека „Црна Гора стекна економска иднина“.

Ова значи дека секој граѓанин на Црна Гора дополнително се задолжува со околу 1.200 евра. Досега, емисиите на обврзници изнесуваа претежно околу 500 милиони евра.

Медиумите известуваат дека Министерството за финансии издало државни обврзници на меѓународниот пазар во тој износ вчера, седум години и со каматна стапка од 2.875 проценти, и сите биле продадени.

Поголемиот дел од оваа сума, како што е најавено, ќе се искористи за отплата на старите неповолни долгови кои вклучуваат претходни обврзници и скапи комерцијални заеми, а остатокот е за раст и закрепнување на економијата, што треба да вклучува помош за економијата.

Лидерот на Движењето за промени, Небојша Медојевиќ, изјави дека не се знае врз основа на кој закон новата влада позајмила 750 милиони евра.


Видете следно

Кина ги надминува Соединетите држави и станува најголемата економска моќ

Кина може да ги надмине Соединетите држави како најголема економија во светот, вели економистот на …