Црно им се пишува: Странските туристи во Црна Гора 460 пати помалку од минатата година


Црногорскиот туризам драстично опаѓа: имало 460 пати помалку странски туристи во Црна Гора во мај отколку во истиот месец лани. Во мај 2019 година, во колективно сместување во Црна Гора имало 111.000 странски туристи, додека годинава биле регистрирани само 241 странски туристи во истиот месец.

Вкупниот пад на црногорскиот туризам е дури 98,7 проценти, бидејќи во мај во колективното сместување (хотели, мотели, одморалишта, кампови) е забележано пристигнувањето на само 1.658 туристи, а во истиот месец лани имало 125.492, скоро 76 пати повеќе, пишува Подгорица „Вијести“, повикувајќи се на податоците на Монстат, црногорското биро за статистика.

Уште подрастичен пад е забележан кога станува збор за странските туристи, од кои во мај имало 241 во Црна Гора, додека во мај 2019 година имало дури 111.000.

Драстично опадна и бројот на ноќевања, бидејќи од нив беа реализирани 5.622 во мај, додека во истиот период лани имало 411.359 ноќевања.

Останатиот дел од црногорската економија исто така е во пад. Бројот на вработените на крајот на мај бил, според податоците на Монстат, 181.000, што е за 24,000 помалку отколку во истиот месец минатата година, кога имало 205.000. Во исто време, според Бирото за вработување – бројот на невработени се зголеми за 5.600, од ​​36.600 во мај минатата година на 42.200 на истиот месец оваа година.

Според податоците на Монстат, најголем пад на бројот на вработени е забележан во туризмот и угостителството, за 5.500 во однос на мај минатата година.

Просечната нето-плата во мај, според Монстат, изнесувала 518 евра, а во однос на април, паднала за три евра или за 0,6 проценти.


Видете следно

Дневен преглед на состојбата со Ковид-19 во светот

Скопје, 8 август 2020 (МИА) – Според последните податоци, во светот со новиот коронавирус досега …