Убер и Хјундаи развиваат летачки такси


Uber и Hyundai Motor најавија дека ќе започнат со заедничка работа развој на „летачки такси“ – Uber Air, пишува InteligentTransport. Американската компанија потпишала договор со НАСА за проучување и лансирање на „летачки такси“. Хјундаи, од своја страна, е прва автомобилска компанија што се приклучува на иницијативата „Убер“, пишува весникот.

Во ова партнерство, јужнокорејската компанија планира да ги произведува и надгради воздушните возила, додека Uber ќе обезбеди услуги за поддршка на воздушниот простор, копнен транспорт и воздушни интерфејси на клиентите. Се тврди дека двете страни соработуваат на инфраструктурни концепти за поддршка на полетувањето и слетувањето на оваа нова класа возила.

„Нашата визија за урбана подвижност во воздухот дополнително ќе го трансформира концептот на урбаниот транспорт. Очекуваме подвижност во градскиот воздух да ги ревитализира урбаните заедници. Убедени сме дека Uber е вистинскиот партнер да го направи овој иновативен производ лесно достапен за што е можно повеќе луѓе “, рече Хјундаи.

Убер исто така изјави дека според нив, Хјундаи успешно ќе се справи со задачата за производство на „летачки такси“.

Летечкиот такси, кој го развиваат двете компании, ќе развива брзина до 180 км / ч (290 км на час) и ќе лета на надморска височина на 300-600 м над земјата.

„Летечкиот такси“ ќе користи дистрибуиран електричен погон. Присуството на малку помал ротор, исто така ќе ја намалува бучавата во споредба со големите ротори на моторите што горат, што е многу важно за градовите.


Видете следно

Финансиски совети од Институтот на овластени ревизори на Република Македонија

Покрај грижата за вашето здравје и здравјето на вашите најблиски, периодов е навистина тешко да …