Украина лидер во извоз на масло


Украина го држи светското лидерство за извоз на сончогледово масло, и пласирање на странските пазари од јули 2012 година. Тие извезуваат $2 милијарди, информираше прес службата на украинското Министерство за аграрната политика.

Податоците на Министерството покажуваат дека Украина продава во странство повеќе од 1,7 милиони тони масло, што е за 26% повеќе во однос на истиот период претходната година.

“Во тековната пазарна година Украина е на прво место во светот по обемот на трговијата со сончогледово масло, заземајќи 50% од светскиот пазар”.

Според него секој втор литар масло, кој се продава во светот, е произведен од Украина. “Од почетокот на пазарната година во земјата се произведени 2 милиони тони од овој производ, при што околу 80% се пристигнати на странските пазари”, додаде министерот.

Според информации на Укролијапром во пазарната 2011/2012 година производството на сончогледово масло во Украина изнесуваше 3,8 милиони тони, а извозот 3,2 милиони тони.

Вкупниот капацитет на украинските претпријатија за преработка на сончогледово семе е околу 6 милиони тони годишно, а тоа е значително над обемот на суровините, одгледувани во земјата.


Видете следно

Претседателот Пендаровски оствари средба со претставниците на Националното здружение на медицински сестри, техничари и акушерки на Македонија

Претседателот на Република Северна Македонија, Стево Пендаровски, денеска прими претставници од Националното здружение на медицински …