„Уникредит“ скратува 8.000 работни места и им враќа на инвеститорите две милијарди евра


Извршниот директор на UniCredit SpA, Жан Пјер Мустиер, ќе ги награди инвеститорите со откуп на акции од две милијарди евра во текот на следните четири години. Во исто време, најголемата италијанска банка ќе намали 8000 луѓе, за да заштеди трошоци во услови на бавен економски раст и негативни каматни стапки, пренесува Блумберг.

Институцијата со седиште во Милано ќе го зголеми протокот на пари кај акционерите преку комбинација на дивиденди. Намалувањето на вработените од повеќе од 9 проценти од вкупниот дел ќе дојде делумно преку затворање на 500 филијали во Западна Европа.

Во 2019 година, банката ќе ја зголеми својата распределба на капиталот на 40 проценти од основната добивка. До 2023 година, таа ќе порасне до 50 проценти од профитот.

Акциите на „Уникредит“ се зголемија за 1,5 проценти и пораснаа за 28 проценти од почетокот на годината. Индексот за европски банки STOXX забележа раст од 2,5 проценти во истиот период.

UniCredit очекува заштеда од околу 1 милијарда евра во Западна Европа, делумно благодарение на затворањето на филијалите и намалувањето на работните места.

Додавајќи ги плановите на „Уникредит“, банките ширум светот најавија намалување на работните места над 73,000 работни места оваа година, 86% од нив се во Европа.


Видете следно

Дали сте заштитени од Cyber напади? Анти-DDoS заштита од Неотел за безбеден континуитет во работењето!

Анти-DDoS заштита од Неотел за безбеден континуитет во работењето! Со се поголемиот број на хакерски …