Вакцинираните граѓани на ЕУ ќе се движат слободно во рамките на Унијата


Земјите на ЕУ се согласија да ги ублажат ограничувањата на патувањето во текот на летото, што ќе им овозможи на туристите со целосен циклус на вакцинација да избегнуваат тестови и карантини, објави Ројтерс.

Амбасадорите на земјите-членки го одобрија модифицираниот предлог на Европската комисија, според кој целосно вакцинираните од 14 дена ќе можат слободно да патуваат од една во друга заедница од заедницата, објави сегашниот претседател на блокот Португалија.


Ревидираниот водич доаѓа во позадина на презентирање на европски сертификати за КОВИД, кои покажуваат дали некое лице е вакцинирано, дали има имунитет поради претходна инфекција или има неодамнешен негативен тест.

Системот се очекува да биде готов до 1 јули, иако некои земји ќе започнат да издаваат сертификати порано.


Видете следно

ЕУ и наметна нови економски санкции на Белорусија

Советот на Европската унија денеска донесе одлука за воведување економски санкции против Белорусија, што ќе …