ВИДЕО: Напади на супермаркетите во Италија, граѓаните немаат пари да платат


Покрај сè уште голем број луѓе кои секојдневно умираат во Италија од ефектите на коронарниот вирус, оваа земја е во ситуација кога оние што се здрави веќе не можат да издржат последици од мерките преземени од државата за да спречат епидемија.

Во Италија, сè повеќе граѓани немаат пари да плаќаат за основна храна. Дваесетина семејства кои ги натовариле количките со стока во супермаркет во Палермо се обиделе да излезат без да платат.

Полицијата интервенирала и се појави видео на Интернет на граѓанин на Неапол на каса, каде им кажува на властите дека тој нема пари за да плати.

Слични инциденти се пријавени и во други градови главно во јужниот дел на Италија. Прашање е кога полицајците ќе застанат пред сите супермаркети во Италија, како што е решено во Палермо.

„Гладни сме“, се повеќе се слуша од луѓето кои ги загубиле своите работни места и се без пари, јавуваат медиумите.

Според италијанските медиуми, има доволно храна во супермаркетите, но многу луѓе кои се обидоа да завршат крај со крај, немаат пари за да платат, а се повеќе се слуша дека некои големи дистрибутери на храна ги зголемиле цените.

“Не е моја вина што сум затворен во куќата, што сум оставен без работа. Ако Италијанците веќе немаат пари да ги хранат своите деца, тие ќе ги нападнат супермаркетите за да добијат храна”, вели лутиот граѓанин во видеото кое се шири на социјалните мрежи.

 

Властите стравуваат од зголемени тензии и немири, а градоначалникот на Палермо, Леолука Орландо, ги негираше гласините дека криминални и организирани групи се вклучени во поттикнувањето на граѓаните да купуваат од продавниците.


Видете следно

Владата ја одржа 58-та седница

Владата на Република Северна Македонија на денешната 58-ма седница ги разгледа и ги усвои Протоколот …