Во Азија производството на нуклеарна енергија расте за повеќе од 10%


Во 2018 година, нуклеарната енергетика генерираше 2563 терават часови електрична енергија ширум светот, што претставува зголемување од 61 терават часови од претходната година, според Годишниот извештај за нуклеарно работење на Светската нуклеарна асоцијација (WNA) 2019 година.

Извештајот ќе биде официјално презентиран и дискутиран за време на меѓународниот настан на WNA Symposium 2019 во Лондон на 5-6 септември.

На крајот на 2018 година, капацитетот на 449 оперативни реактори во светот достигнува 397 GWe, што е за 4 гигавати повеќе од претходната година. Девет нови реактори се нарачани со комбиниран капацитет од 10,4 гигавати. Од друга страна, минатата година беа исклучени седум реактори, со комбиниран капацитет од 5,4 GWe.

Од нив, четири се наоѓаат во Јапонија и едно во Кина.

Во Азија, производството на нуклеарна енергија расте за повеќе од 10%, достигнувајќи 533 терават часови и учество на повеќе од една петтина од глобалното производство.


Видете следно

Владата ја одржа 58-та седница

Владата на Република Северна Македонија на денешната 58-ма седница ги разгледа и ги усвои Протоколот …