Во САД гледаат по 10 милијарди интернет видео реклами месечно


Рекламата на онлајн видеото изгледа постигнала значително достигнување – во САД веќе е нормално интернет корисниците да гледаат над 10 милијарди реклами месечно, според comScore.

Ефикасноста сепак е нешто сосема друго. Тоа значи дека само половина од сите луѓе кои се присутни во даден месец отвориле реклама во видео.

Бројот на видео реклами, кои се понудени на корисниците, значително се зголемени во последните 12 месеци. Во периодот февруари 2012 – февруари 2013 година импресиите од видео реклами се зголемила за 32% до едвај малку под 10 милиони

Сајтовите на Google (како YouTube) служеле најмногу корисници со рекордни 2,2 милијарди реклами во февруари, според comScore. BrightRoll Video Network е рангирана на второ место со 1,6 милијарди, а Hulu е на третата позиција со 1,4 милијарди.

Нивото на “претрупаност” е релативно ниско за видео рекламите. Едвај 2% од сите минути поминати во гледање на видео онлајн биле со видео реклами.

Корисниците поминуваат просечно по 24 секунди на рекламирање, што е речиси исто како пред 30 секунди телевизиска реклама.


Видете следно

Збогум на градините: ЕУ и Хрватска ги забрануваат автохтоните и стари сорти на семе

Од земјоделците и одгледувачите на зеленчук ќе се бара да користат стандардизирани и униформни семиња, …