Conceptual photograph of a doctor holding and looking at a test tube while testing samples for presence of coronavirus (COVID-19).

Во што се разликува бразилскиот вид на корона од британскиот и јужноафриканскиот вид


Новите соеви на коронавирус се само потомство на првиот вирус од овој тип откриен во 2019 година, кој се прилагоди и со тоа напредува.

Британскиот вид САРС-КоВ-2 е до 70% позаразен од неговиот претходник, но не мора да биде поубиствен.

Варијантата на јужноафриканскиот вид е биолошки слична на британската, но со две дополнителни мутации кои можат да ја попречат ефективноста на вакцината, пишува српски Телеграф.

Бразилскиот вирус исто така го следеше истиот пат, развивајќи засилен пренос.

Сер Патрик Валенс, главен научен советник во Англија, рече дека бразилската варијанта има мутиран протеин.

– Знаеме дека бразилската мутација има некои карактеристики на други соеви. Она што го гледаме е дека мутациите се случуваат низ целиот свет и се доста слични во однос на промените. Бразилецот, како и Јужноафриканецот, има промена во положбата на генетскиот код 484, и тоа менува дел од протеинот – рече тој.

Сепак, тој посочува дека нема индикации дека мутациите го влошуваат искуството на болеста.

– Воопшто нема докази со која било од овие мутации дека болеста е потешка. Промените што ги забележуваме главно се поврзани со засилен пренос и засега нема никаква разлика во однос на начинот на кој имунитетниот систем го препознава.


Видете следно

Не е на нас политичарите да пресудуваме или да кажуваме за кој било случај и судска одлука дали е некој виновен или невин, вели Маричиќ

Говорот на омраза е кривично дело и ние секогаш како Влада сме застапувале спуштање на …