Во Скопје се одржа „Олимпијада по информатика 2019“


Во организација на Здружението на информатичари на Македонија и Меѓународниот балкански универзитет, минатата недела во Скопје се одржа „23. Македонска олимпијада по информатика, во чии рамки покрај натпревар за ученици од нашата земја, како и во претходните две календарски години беше организиран и натпревар од интернационален карактер.

На натпреварот на кој знаењата во областа на информатиката ги презентираа 22 ученици од Северна Македонија, беа доделени три златни, три сребрени и четири бронзени медали. Најдобри резултати покажаа Мартин Динев од Валандово, Благојче Павлевски од Прилеп и Андреј Величковски од Куманово. Освен признанија за постигнатите резултати, медалистите добија и пригодни подароци од Сорсикс, една од водечките ИТ компании во земјата која воедно е и еден од спонзорите на Олимпијадата по информатика.

На најдобрите македонски натпреварувачи им претстојат интернационалните натпревари кои годинава се одржуваат во Словенија, Азербејџан и Грција.

На интернационалниот натпревар во рамки на Олимпијадата по информатика 2019, учествуваа педесетина учесници од Бугарија, Турција, Белгија, Србија, вклучително и од нашата земја, при што првото место им припадна на двајца ученици од Турција.


Видете следно

Работен состанок на градоначалникот Мицевски со изведувачите на тековните проекети за инвестивии во градежната  инфраструктура

Денес градоначалникот Борјанчо Мицевски одржа работен состанок со изведувачите на престојните проекти за  воведување во …