Во Вухан се случува и најголемиот скандал со злато: 83 тони злато се покажа позлатен бакар


Фалсификуваното злато се појавува редовно ширум светот. И додека ова често се случува на Запад, најновиот скандал со злато, во кој спаѓа и најголемата количина на скапоцениот метал избувна во Кина, повторно во веќе тажната провинција Вухан, објави Зеро, цитирајќи го кинеското издание на Caixin.

Приказната датира од околу 2015 година, кога накитот „Кинголд“, во сопственост и управуван од поранешниот воен човек Џиа Жихонг, започна да повлекува заеми, кои ќе достигнат 20 милијарди јуани или 2,8 милијарди американски долари. Како најголема рафинерија за злато во покраината, Кинголд ги обезбедува своите заеми со злато, чија сума, депонирана кај разни доверители, достигнува 83 тони.

Ова е импресивна сума за Кина, што е еднаква на речиси една четвртина од годишното производство на скапоцениот метал и околу 9% од златните резерви на земјата.

Но, уште минатата есен, Кинголд се најде во финансиски тешкотии и престана да сервисира некои од своите заеми. Затоа, во февруари, Донгуан Труст, реши да го ликвидира металот со кој беше обезбеден заемот. Но, подоцна станува јасно дека решетките се направени од позлатен бакар, а не од вистинско злато.

Се разбира, ова ги шокираше доверителите на компанијата, од кои „Минсенг Фонд“, доби дозвола од судот да ги тестира решетките пред истекот на рокот на долговите на Кинголд. Не е изненадувачки, тие, исто така, се покажаа лажни кога резултатите беа готови кон крајот на мај.

На прашањето дали неговата компанија го фалсификувала златото, Жихонг го негирал тоа и изјавил дека во минатото купил нечисто злато. Во интервју за Каиксин, тој исто така негираше дека Кинголд фалсификувал злато.

„Како може златото да се фалсификува ако осигурителните компании се согласиле да го осигурат?“, праша тој реторички како одговор на новинарско прашање, а потоа ги обвини самите осигуреници и одби да коментира понатаму.

Сепак, без оглед на тоа дали биле вклучени во измамата, државната осигурителна компанија PICC P&C веројатно ќе плати за шемата, бидејќи неколку доверители на Кинголд веќе поднеле тужба против компанијата и бараат да ги покрие трошоците направени за фалсификуваниот метал.

Кинголд веќе е престапник на берзата во злато во Шангај. На ова се додадени и нејзините финансиски проблеми – компанијата веќе банкротираше во долгови во висина од 1,8 милијарди јуани.

Добиените суми како заеми требаше да се искористат за проширување на бизнисот и за зголемување на количината на златни резерви на рафинеријата, која со години имаше фалсификувани златни шипки. Пред две години стана мнозински сопственик на производителот на автомобили Три-Ринг, за што плати 7 милијарди јуани во готово.


Видете следно

Директорот на ФБИ: Kина e противник број еден за САД

Најголема долгорочна закана за иднината на САД се  актите на шпионажа и кражби од кинеската …