Водката во Русија поскапува два пати


Водката во Русија ќе поскапе два пати до крајот на годината. Причината е зголемувањето на акцизата на пијалоците со над 9 волуменски проценти алкохол. Од 10ти март тој се зголемува од 400 на 500 рубљи за литар чист алкохол, одлучи регулаторната орган на Русија.

Од тој датум половина литар вотка нема да може да чини помалку од 199 рубљи (околу 8 денари).

Во одредувањето на цените се вклучува и вредноста на ржта, пченицата и јачменот, кои се користат при производството на етил алкохол, и цената на грозјето од кое се подготвуваат винските дестилати.


Видете следно

„Гардијан” ќе отпушти до 180 вработени поради економскиот шок од пандемијата

Британски „Гардијан” ќе отпушти до 180 вработени поради економскиот шок од пандемијата на новиот коронавирус. …