Walt Disney го купува водечкиот производител на видео за YouTube


Американската корпорација Walt Disney ќе се здобие со компанијата Maker Studios, која е една од најголемите производители на видео за YouTube, информираше агенцијата Reuters.

Вредноста на зделката е околу 500 милиони американски долари. Според изворот на британските медиуми сумата може да скокне до 950 милиони долари, ако продавачите успеат да ги постигнат своите услови. Договорот треба да биде завршен до крајот на септември, на крајот на финансиската година на Walt Disney.

Станува јасно дека оваа придобивка Walt Disney ќе го направи најголемиот дистрибутер на онлајн видео содржини и ќе привлече уште повеќе тинејџери кон индустријата.

Maker Studios е основана во 2009 година. Компанијата произведува видеоклипчиња за помладата генерација, активно на интернет.

Компанијата прави и дистрибуира видео меѓу над 380 милиони претплатници преку над 55 000 канали.


Видете следно

Поставени основите за национална стратегија за намалување на загуби и отпад од храна

Денеска, министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Трајан Димковски, беше дел од консултативна работилница за …