Windows 8 се здобива со популарност


Во јуни 2013 година Windows 8 заземал 5,1% од пазарот, додека на Vista му припаѓале 4,62%. За споредба, во мај уделот на Vista бил 4,51%, а овој на Windows 8 – 4,27%.

Најпопуларен оперативен систем во светот останува Windows 7, на која се паѓаат 44,37% од пазарниот удел. Второ место со 37,17% зазема Windows XP.

Vista издаден во 2007 година доаѓа да го замени Windows XP, која веќе има пет годишно постоење.

Периодот на “Блум” за Vista се случува во октомври 2009. Тога оперативниот систем освојува 19,06% од пазарот, што претставува негов максимум.

Со излегувањето на “седмицата” уделот на Vista започна постепено да се намалува.

Windows 8 се појавува во октомври 2012 година.


Видете следно

Одржана работна средба помеѓу министрите за внатрешни работи на Република Северна Македонија и на Република Финска

Денеска во Министерството за внатрешни работи се одржа работна средба помеѓу министрите за внатрешни работи …