За просечен стан трошокот за парно ќе се намали за 1.800 денари на годишно ниво за приклучените на БЕГ


„Во изборната програма 2016 на СДСМ главен столб беше да вратиме повеќе парите кај граѓаните. Тоа во изминативе две години го правиме постојано и на различни начини. Веќе е реализирана мерката за враќање на евтината тарифа за елелектрична енергија која беше укината во 2012 година, а преку која денес се враќаат околу 15 милиони евра кај граѓаните. Денес, со мерката за намалувањето на ДДВ од 18 на 5% исто така се одвојуваат одредени средства, повторно кај граѓаните“, соопшти на вчерашната прес-конференција Митко Андреевски, претседател на Комисија за енергетика на СДСМ.

„За просечен стан чија сметка изнесувала 2.000 денари трошокот за парно ќе се намали за:

1.800 денари на годишно ниво за потрошувачите приклучени на мрежата на БЕГ,
3000 денари на годишно ниво за потрошувачите приклучени на мрежата на Скопје Север и
3.240 денари за потрошувачите приклучени на системот на Енергетика во Гази Баба.
Почитувани,

Во наредниот месец, пред почетокот на грејната сезона ќе следат дополнителни мерки кои ќе ги реализираме, заедно со Владата на Република Северна Македонија за повеќе пари назад кај граѓаните, а вооедно и ќе придонесеме за намалување на загадувањето на амбиенталниот воздух.

Продолжуваме да работиме во интерес на граѓаните и да обезбедуваме повеќе пари кон граѓаните“ додаде Митко Андреевски.


Видете следно

Митковски: Канцерогените фискални ленти итно да се забранат како во ЕУ

Од 1 јануари годинава во Европската Унија,  стапи на сила забраната за употреба на штетната хемиска …