Зголемени бројот на туристите и ноќевањата во Македонија


Според податоците на Државниот завод за статистика, бројот на туристите во април 2019 година изнесува 85 017, а бројот на ноќевањата изнесува 166 238.

Бројот на туристите во април 2019 година, во однос на април 2018 година, е зголемен за 2.9 %, а бројот на ноќевањата е зголемен за 1.3 %.

Бројот на домашните туристи во април 2019 година, во однос на април 2018 година, е зголемен за 6.5 %, а бројот на странските туристи е зголемен за 1.5 %.

Бројот на ноќевањата на домашните туристи во април 2019 година, во однос на април 2018 година, е зголемен за 3.3 %, а бројот на ноќевањата на странските туристи е зголемен за 0.1 %.

Во периодот јануари – април 2019 година, во однос на истиот период од претходната година, бројот на туристите е зголемен за 2.4 %, и тоа: кај домашните туристи има зголемување за 5.4 %, а кај странските има зголемување за 1.0 %.

Во периодот јануари – април 2019 година, во однос на истиот период од претходната година, бројот на ноќевањата е зголемен за 0.8 %, и тоа: кај домашните туристи има зголемување за 4.4 %, а кај странските има намалување за 1.3 %.


Видете следно

Пендаровски: Штом ќе доживее четириесет години, за еден фестивал не велиме дека е стар, туку дека пронашол трајно своето место во културата

Претседателот на Република Северна Македонија, Стево Пендаровски се обрати на отворањето на 40. издание на …